E timpul ca tu sa iti deschizi propriul service auto!

O previziune a anului 2015 arata ca in Romania se vor infiinta aproximativ 50.000 de noi start-up-uri iar printre primele 3 industrii se numara domeniul auto. O alta veste buna este ca parcul auto din Romania este in continua crestere, atat cel de masini noi prin programe precum rabla si prima masina, cat si cele second hand. Statistica de mai jos releva faptul ca in ultimii ani numarul masinilor SH din import a fost de 3 – 4 ori mai mare decat numarul de masini noi inmatriculate. Pentru service -urile auto asta este o veste buna, insemnand o crestere a pietei de la an la an.

Inmatriculari auto in ultimii 6 ani
Inmatriculari auto in ultimii 6 ani (sursa autovit)

Cristian Bucur, seful Departamentului Omologari Individuale si Inspectii Tehnice a declarat ca, in prezent, numarul atelierelor autorizate de reparatii auto, active, este de 9.450, iar de-a lungul timpului au fost inregistrate in Romania un total de 16.000 de unitai de service auto”.
Asadar, toate elementele si statisticile prezentate mai sus arata/demonstreaza ca deschiderea unui service auto este o afacere rentabila si nu in ultimul rand de viitor. In continuare vom parcurge impreuna pasii ce trebuiesc urmati pentru deschiderea si buna functionare a unui service auto.
In functie de numarul de posturi dintr-un service, investitia initiala creste, insa vom lua cazul service-urilor mici cu 3-4 posturi, investitia totala ajungand la 80-90.000 de euro (conform presedintelui ASSAI). Costurile achizitiei unui teren intr-o zona limitrofa ajunge la 100 de euro mp, avand nevoie de cel putin 500 de mp, investitia finala ar fi de 50.000 de euro; construirea halei care trebuie sa aiba cel putin 100 de mp adauga in buget inca 15.000 de euro, iar strictul necesar pentru echipamente poate ajunge la 25.000 de euro si aveti nevoie de consultanta de specialitate. La un calcul simplu ca unitatea sa fie profitabila trebuie sa genereze zilnic, in 8 ore de munca, incasari de aprox. 700 de lei, calculand o medie de 5 masini pe zi si cu o manopera de cel putin 40 de lei.
Sa vorbim de autorizatii: costa timp si bani. Autorizatia de functionare de la Registrul Auto Roman si cea de mediu dureaza aproximativ 2 luni, daca mai doriti si alte modificari precum: standarde de calitate pentru management si mediu, de genul ISO 9001 sau ISO 14001 acestea prelungesc durata de certificare cu inca 2 luni. Am adunat un total de 4 luni pentru toate certificarile!
O etapa importanta este angajarea personalului. Nu exista un numar minim sau unul maxim, poti angaja cati mecanici crezi ca e nevoie pentru afacerea ta. Insa trebuie luate in calcul si riscurile; spre exemplu pentru service-ul cu 3-4 posturi, numarul recomandat este de 10 persoane, un numar prea mare poate atrage cu sine si pierderea controlului asupra afacerii. Nu uitati de stocul de marfa, achizitionati numai piese de calitate, acestea le puteti lua de la importatorii de piese auto din Romania.
O modalitate prin care afacerea ta poate creste vizibil este afilierea la o retea nationala de service – uri independente. O astfel de retea este Progarage (www.progarage.ro), parte a grupului international Groupauto. ProGarage este un concept de service la nivel european care include servicii complete, de la programe de pregatire tehnica, imagine personalizata, la suport online si programe de promovare si vanzari care raspund rapid si eficient obiectivelor de business ale start – upului de service auto Astfel de comunitati iti vor transfera din know- how – ul lor din strategiile de management al afacerii si marketing integrat, precum si ajutor tehnic de specialitate.
Daca articolul v-a trezit interesul va asteptam sa ne lasati comentariile voastre, iar noi va vom rasplati cu o consultatie gratuita pentru accesarea fondurilor europene in domeniul auto oferita de catre partenerii nostri. De asemenea data viitoare vom dezbate impreuna acest subiect.

22 thoughts on “E timpul ca tu sa iti deschizi propriul service auto!”

 1. Buna ziua,

  Doresc sa deschid un auto service + vulcanizare , si articolul dvs a reprezentat o informatie minina dar de ajutor.

  Investitia necesara ma face sa ma gandesc la posibilitatea de a accesa si fonduri europene dat fiind faptul ca din surse proprii nu pot sustine intreaga investitie.

  Astept cu interes o recomandare din partea dvs.

  Multumesc

 2. Ma intereseaza sa deschid un service auto in zona rurala ma puteti ajuta cu detalii despre pasii ce trebuie urmati pentru accesarea fondurilor europene? Se poate achizitiona si terenul aferent din fonduri?Multumesc anticipat

 3. Buna ziua,

  Doresc sa deschid un service auto,
  Investitia necesara ma face sa ma gandesc la posibilitatea de a accesa si fonduri europene
  TEL . 0766370600

 4. Buna ziua!!
  Sunt un tanar antreprenor, am un atelier de confectionare si reconditionare interioare auto!!
  Vreau sa trec si pe partea de service!!
  Daca ma puteti ajuta cu info. ar fi ideal!!
  Multumesc mult!!!

 5. Interesant, nu pot sa ma pronunt cat este de complet acest ghid, dar pentru inceput este bine, iti face o ideie cam cu ce se mananca aacest busines.

  Ma bate gandul si pe mine sa fac un service auto, dar ma gandesc ca este poate cam tarziu, sunt multe servicure deja.
  Suma de100 000 ero este mare, daca dai gres, transpiri cam mult..
  As vrea sa risc
  Oricum multumesc si va doresc sanatate multa.

 6. Buna,
  Am inceput pregatirile pentru un proiect cu fonduri pentru service auto in mediul rural.
  M-as bucura sa primesc ajutor si sa il integrez in reteaua progarage.
  Multumesc!

 7. Buna ziua,

  In primul rand, felicitari pentru blog! Este de mare ajutor pentru cei care vor sa inceapa o astfel de activitate.
  In al doilea rand, sunt interesat in a deschide un service auto intr-un orasel mai mic ( Tulcea ). Ma puteti ajuta cu detalii despre pasii ce trebuie urmati pentru accesarea fondurilor europene?

  Multumesc!

 8. Buna ziua

  Felicitari pentru blog! Am 27 de ani sunt calificat ca mecanic auto lucrez de 6 ani in domeniu.
  Doresc sa accesez si eu fonduri europene nerambursabile pentru un service auto cu 3-4 posturi , daca ma puteti indruma/ajuta.
  Va Multumesc

  1. Buna ziua,

   Va multumim pentru aprecieri si ne bucuram ca informatiile noastre va sunt de folos. Am transmis datele dumneavoastra catre colegii care se ocupa de fonduri europene si acestia va vor contacta pentru a purta o discutie mai in detaliu.

   Multumim

 9. Buna ziua,
  Informatiile oferite sunt de mare ajutor. Ma gandesc de ceva vreme la deschiderea unui service auto intr-un oras mai mic, dispun de fondurile necesare si am gasit o locatie ideala. As aprecia enorm ajutorul cu informatiile necesare demararii proiectului cat si pasii in detaliu de urmat.
  Va multumesc!

 10. Buna
  Felicitari pentru ca ajutati oameni prin informare.
  Mi-ar fi foarte de folos daca as putea primi ceva idei,recomandari,sfaturi in legatura cu accesarea un fonduri (masura6.2 sau 6.4) pentru infiintarea un Vopsitorii Auto, langa orasul Bistrita.

 11. Caut informatii despre acest subiect iar ceea ce am gasit aici pare sa ma ajute foarte mult. Am inceput pregatirile pentru un proiect cu fonduri pentru service auto in mediul rural. Am nevoie de ajutor si sper intr-o colaborare serioasa.
  Multumesc!

 12. Buna ziua! Sunt cetatean al Republicii Moldova si cetatean al Romaniei. Riscul de a deschide o afacere in Moldova este extrem de mare. Eu impreuna cu familia am fi bucurosi sa deschidem un service auto in Rominia dar sunt necesare fonduri europene. Am experienta in domeniu 5 ani. Virsta 33 ani. Sunt curios la ce ajutor putem spera?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>